Wat valt er nog meer te zien Wat valt er nog meer te zien


De vis uit Latijns Amerika symboliseert niet alleen de bekende afkorting van de naam en de titel van Jezus (ICHTHUS is in het Grieks Ovis, en ook de afkorting van: Jezus Christus, Zoon van God, Redder).
De vis doet ook denken aan de Doop en herinnert aan de verbondenheid met gelovigen in Latijns Amerika.


Deze gebrandschilderde ramen komen uit Taizé en zijn geschonken door jongeren die in Taizé zijn geweest. Het herinnert ons aan de verbondenheid met Taizé en aan de inspiratie die wij van daar ontvangen (o.a. Taizéliederen).
Ze stellen voor: Pinksteren, Advent en Kerst, Pasen en Franciscus


Het Keltisch Kruis en de kiezelstenen zijn meegenomen door een groep gemeenteleden die Iona bezocht. Iona is een eilandje voor de Schotse kust waar een oecumenische gemeeschap is gesticht.
Het Keltisch kruis herinnert ons aan de verbondenheid met Iona en aan de inspiratie die wij uit de Keltische traditie ontvangen (oa. Ionaliederen).


Vriendschapsicoon
Wat goed dat jij er bent! Dat is echt iets dat je tegen een vriend zegt. In Taizé hangt dit icoon midden in Taizé in de kerk van Verzoening. En het hangt hier in De Schakel ook. Het was volgens sommigen het favoriete icoon van frère Roger, de stichter van Taizé. Van oorsprong is het een Koptische icoon en het oudste exemplaar dateert uit de 6e of 7e eeuw. Je ziet hier Jezus en Menas. Doordat Jezus zijn arm over de schouder van Menas heeft geslagen drukt hij daarmee vertrouwen uit.  
Die figuur op de icoon waar Jezus zijn arm om heeft geslagen staat eigenlijk voor ons allemaal. Ieder van ons mag bevriend met Jezus zijn. Hij is er voor ons en zegt eigenlijk tegen een ieder van ons: wat goed dat jij er bent! En wij mogen dat ook tegen anderen zeggen en onze arm om hun schouders slaan. Wat goed dat jij er bent!


Zo ook de vis uit Rwanda die is meegenomen door Anne Bosma. Hij reisde af naar dit mooie land in Afrika vanuit de diaconie. Dit alles in het kader van Fryslân foar Rwanda een project van Kerk in Actie waarin Friese kerken Rwanda hebben gesteund van 2019-2022.


Toen het thema van de PKN ‘Aan tafel’ was (2022), hebben de jongeren die naar Taizé afreisden dit icoon voor ons meegenomen. Het Heilige Drievuldigheid-icoon laat drie engelen zien die de gastvrijheid van Abraham genieten. Drie zijden van de tafel zijn gevuld, maar één kant is nog leeg: daar wordt jij door God aan de tafel uitgenodigd. Iedereen is aan tafel uitgenodigd. Zo vieren wij al sinds jaar en dag het avondmaal met een ieder die aanwezig is, jong of oud, gedoopt of niet-gedoopt.

terug